12th Biology Microbes in Human Welfare Objective Questions

1. Microbes are found

(A) in soil

(B) in air

(C) in water

(D) everywhere

[Ans. (D)]

2. The microscopic proteinous infectious agents are called

(A) protozoa

(B) fungi

(C) prions

(D) bacteria

(Ans. (C)]

3. The nutritive media for growing bacteria and other microorganisms in the laboratory is called

(A) colonies

(B) culture media

(C) baking media

(D) fermentation

(Ans. (B)]

4. Who initiated Ganga and Yumna Action plan?

(A) IARI

(B) Ministry of Environment and forest

(C) KVIC

(D) None

[Ans.(B)]

5. Which role is played by lactic acid bacteria (LAB) in our stomach?

(A) Beneficial

(B) Harmful

(C) Neutral

(D) All of these

[Ans. (A)]

6. The dough used for making bread is fermented by

(A) bacteria

(B) Yeast

(C) fungi

(D) algae

[Ans. (B)]

7. Which of the following is used in preparing cheese?

(A) algae

(B) viruses

(C) microbes

(D) prions

[Ans.(C)]

8. The large vessels for growing microbes on an industrial scale are called

(A) Petri dish

(B) digestors

(C) biogas vessel

(D) fermenters

[Ans. (D)]

9. Which of the following organisms is used in the production of beverages?

(A) Penicillium notatum

(B) Saccharomyces cerevisiae

(C) Aspergillus niger

(D) Clostridium butylicum

[Ans. (B)]

10. The gas responsible for puffing-up appearance of dough comes from

(A) aerobic respiration

(B) fermentation

(C) photosynthesis

(D) photorespiration

[(Ans. (B)]

11. The chemical substances produced by some microbes which can kill or retard the growth of other microbes are called

(A) toddy

(B) lactic acid

(C) antibiotics

(D) ethanol

[Ans.(C)]

12. Which of the following antibiotics was discovered first?

(A) Streptomycin

(B) Neomycin

(C) Erythromycin

(D) Penicillin

[(Ans. (D)]

13. Acetic acid is produced by a

(A) fungus

(B) bacterium

(C) Yeast

(D) virus

[(Ans. (B)]

14. Citric acid is produced by

(A) Acetobacter aceti

(a) bacterium)

(B) Yeast (a fungus)

(C) Aspergillus niger (a fungus)

(D) Streptococcus (a bacterium)

[Ans.(C)]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page

error: Content is protected !!